- به هیچ وجه جای نگرانی نیست-،این جمله شاه بیت سخنان شاپور محمدی معاون اقتصادی وزیر اقتصاد بود.آن قدر با اطمینان درمورد تورم زا نبودن اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه ها حرف می زد که گویی نباید دلمشغولی برای اثرات تورمی مرحله دوم وجود داشته باشد. وی تاکید داشت که نه تنها تورم 25درصدی وعده داده شده تاپایان سال محقق می شود بلکه برنامه دولت کاهش تورمی بیشتر از این است.گفت وگوی ما با محمدی در حاشیه همایش اقتصاد مقاومتی که به همت اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان برگزار شد پیش روی شماست:
اخیرا یازده اقتصاددان مجلس نامه ای به رئیس جمهور در مورد لزوم بررسی حساب های بانکی افراد برای تشخیص نیازمند وبی نیاز از دریافت یارانه نوشتند و در آنجا تصریح کردند که همه جای دنیا دسترسی نهادهای اقتصادی دولتی به حساب های بانکی افراد مرسوم است .اتفاقا در ابتدای بحث ثبت نام یارانه هم مدیران سازمان هدفمندی به صراحت حساب های بانکی را یکی از منابع اطلاعاتی دولت برای تشخیص افراد پردرآمد دانستند اما شخص رئیس جمهور و برخی اقتصاد خوانده های دولت،ورود به حساب های بانکی را ورود به حریم خصوصی افراد تلقی می کنند،نظرشما چیست؟
- اینکه این حساب ها جزو حریم خصوصی افراد هست یا نیست بحثی حقوقی است و بنده صلاحیت ورود به این بحث را ندارم، ولی دولت اصل را بر اعتماد به مردم و خود اظهاری که انجام می دهند گذاشته است و در راستی آزمایی هم دولت به اطلاعات اقتصادی خصوصی افراد ورود پیدا نمی کند.
پس شما هم قائل به این هستید که حساب های بانکی جزو حریم خصوصی افراد است؟
- ببینید من گفتم حریم خصوصی افراد و تشخیص آن یک بحث حقوقی است و این را شما بدانید اگر ما مکانیزم هایی داشته باشیم که به حریم خصوصی افراد ورود نکنیم حالا صرف نظر از این مقوله مشخص، دیگر جایی برای بحث نمی ماند.
چند روز پیش بود که دکتر نو بخت در گفت وگوی ویژه خبری این طور گفتند که به هر میزان انصراف دهندگان از دریافت یارانه نقدی بیشتر شوند، شیب افزایش قیمت بنزین کمتر خواهد شد، حالا که برآورد انصرافی ها حداکثر 10درصد را نشان می دهد می توان از جمله ایشان اینطور استنباط کرد که مثلا اگر قرار بوده بنزین لیتری 700تومان بشود، با این میزان انصراف1000تومان می شود؟
- ثبات اقتصادی و فضای اعتمادی که برای دولت ایجاد شده مهم است بدین خاطر علیرغم اینکه دولت اجازه افزایش20 هزار میلیارد تومانی منابع هدفمندی را دارد، تلاشش بر این است تا کمترین افزایش را داشته باشد، ضمن اینکه میزان انصراف تا حدی اثر گذار است و سیاست تثبیت دولت قطعا حاکم بر این تصمیم است.
به طورخاص افزایش قیمت بنزین را چقدر بر افزایش سایرکالاها موثر می دانید؟
- اثرات تورمی بنزین بسیار اندک خواهد بود، با توجه به اینکه دولت سیاست های مکملی هم در نظرگرفته که همان اثر احتمالی را هم تخفیف می دهد و از این جهت جای هیچ نگرانی نیست و محاسبات ما با در نظرگرفتن همه مسائل خواهد بود و تاکید می کنم تورم زیر 25 درصد خواهد بود.
سوالاتی که دارم را با همین مقدار تورمی که فرمودید ادامه می دهم. وزیر اقتصاد، آقای طیب نیا طبق گزارش صندوق بین المللی پول، میزان تورم در پایان سال 93 را 20 درصد پیش بینی کرده بودند که البته بعد آن را 25 درصد دانستند. به نظرشما این میزان در نظرگرفته شده با توجه به اجرای فاز دوم نوعی خوش بینی نیست؟
- آقای دکتر طیب نیا فرمودند ما با لحاظ همه مسائل تلاش می کنیم تورم را به 25 درصد یا کمتر برسانیم، ایشان یک جمله ای نقل کرد از صندوق بین المللی پول که این صندوق معتقد است حتی میزان تورم می تواند پایین تر باشد و حتی تا 15درصد هم برسد، لیکن چون ما با مردم صادقانه حرف می زنیم می گوییم نرخ تورم 25 درصد به پایین را خواهیم داشت، البته در عین حال خروج از رکود یکی از برنامه های اصلی دولت است.
زمان ثبت نام برای دریافت یارانه رو به اتمام است و پیش بینی ها نشان می دهد تنها بین7تا10درصد مردم جزو انصرافی ها هستند، برخی اقتصاددان ها هم معتقدند تازه اگر40 درصد مردم انصراف بدهند درآمدها وهزینه های هدفمندی برابر می شود،به هرحال اگر پول توزیع شده در یک سال را ۴۸ هزار میلیارد تومان در نظر بگیریم می توان گفت تقریبا 4 هزار میلیارد تومان معادل یک ماه پرداخت یارانه برای دولت صرفه جویی خواهدشد، به نظر شما با وجود این همه صرف انرژی و تبلیغات، دولت به آنچه که انتظار داشت رسید؟
- در حدی که خودمردم قبول کنند،دولت برنامه های خودش را پیش برده وسیاست های دیگری هم که حق دولت است قابل اجراست، اینکه درصد انصرافی ها چقدر خواهدبود امیدواریم بیشتر از آنچه که شما گفتید باشد گرچه هرچقدر بتوانیم در بودجه خود درست عمل کنیم خوب است. این کار تعامل خوبی بود بین دولت ومردم،اینکه دولت خواهشی از مردم کرد و مردم جواب دادند خیلی ارزشمند است،شما نیت ها را نگاه کنید،عددهاکه خیلی اهمیتی ندارند، ممکن است در این مقطع انصراف یک عددی باشد و در آینده بیشترشود، می گویند فرسنگ ها راه که طی می کنید با قدم اول شروع می شود، پس اولا تا حدودی اصلاح بودجه شده است. دوم اینکه برای بخش هایی مثل تولید و بهداشت هم حتی همین عددها خیلی کمک کننده است، البته ما امیدواریم روز های آینده میزان انصرافی ها بیشتر شود.
کمی از موضوع هدفمندی خارج بشویم؛ نرخ رشد اقتصادی یکی از مهم ترین شاخص های وضعیت اقتصادی یک کشور است،دولت وعده نرخ رشد3درصدی برای امسال داده است (بله 2 تا 3 درصد) از آن جایی که دولت مهار تورم را در اولویت کاری خودش قرارداده، چگونه می تواند به این رشد اقتصادی برسد؟
- برنامه های مختلفی برای تحقق این رشد درنظر گرفته شده است، سرمایه گذاری که برای کارهای عمرانی درسال پیش انجام شد یکی از این موارد است،دولت توانست به این طرح ها حدود23هزارمیلیارد تومان تخصیص اعتبار بدهد که دوبرابرسال 91 بود .علاوه برآن تامین مالی تولید از طریق منابعی که دولت در خارج از کشور در اختیار دارد،یکی از مولفه هایی است که به رشد کمک خواهدکرد.همچنین بهبود محیط کسب وکار ، اعطای تسهیلات وکمک کردن به بخش مسکن سیاست هایی است که دولت دنبال می کند.
میزان نقدینگی در جامعه بیش از550هزارمیلیارد تومان تخمین زده شده که عمدتا در عرصه های دلالی وسوداگری در جریان است، برنامه مشخص وزارت اقتصاد برای کوچ این میزان سرمایه به سمت تولید چیست؟
- تاکید ما این است که منابع بیشتر در بورس به گردش در بیاید،سیاست های دولت هم تقویت بازار سرمایه است.
البته از اول سال با افت محسوسی در شاخص بورس روبه رو بودیم همچنان که دلار هم به 3200تومان نزدیک شده است .
- ببینید این تصحیح کوتاه مدت بازار است و پتانسیل بورس بیشتر از این حرف هاست.به هرحال بازارها تغییراتی دارند و نوسان ذات بازار است .بازارها به سرعت ثبات خود را پیدا خواهندکرد،چون مردم خواهند دید اجرای هدفمندی تاثیرات کمی را روی تورم خواهد گذاشت. گسترش فعالیت های تولیدی و جذب منابع نکته بعدی است تا بازارهای موازی که بعضا مخرب هم هستند جای رشد نداشته باشند.البته با گشایش هایی که ممکن است در حوزه بین المللی اتفاق بیفتد بازارهایی مثل ارز وطلا خود به خود کنترل خواهدشد.
خبری داشتیم از قول آقای میرکاظمی که اواخرسال پیش دولت از حساب صندوق توسعه ملی به طورغیرقانونی بالغ بر4میلیارد دلار برداشت کرده که خود این کار باعث رشد نقدینگی و ایجاد تورم می شود،این خبر را تایید می کنید؟
- دولتی که بودجه210هزارمیلیارد تومانی در سال92 را به سطح150هزارمیلیارد تومان کاهش می دهد،حال اینکه مصوبه مجلس 171هزارمیلیارد تومان بود،این نشان می دهد که دولت منضبطی است و من بعید می دانم چنین چیزی باشد.
خراسان - یکشنبه 1393/01/31